Apa Yang Menarik Sekitar Pantai Morib

Jika anda belum pergi ke Morib, buat rancangan untuk pergi ke sana untuk perjalanan setengah hari kerana banyak perubahan telah dilakukan ke infrastruktur pantai. Juga dikenali sebagai Pantai Morib dalam bahasa Melayu, pantai ini dibungkus pada hujung minggu dan cuti umum.

Keluarga dengan kanak-kanak kecil, dewasa muda dan pasangan datang ke sini untuk masa istirahat dan rekreasi. Banyak ruang letak kereta disediakan untuk kegunaan anda.

Pantai sejauh 3 km ini terletak kira-kira 70 km dari Kuala Lumpur. Gunakan jalan raya KESAS dan keluar ke Banting Road. Pergi bersama jalan yang sibuk ini dan anda akan melalui Teluk Panglima Garang diikuti oleh Jenjarom. Ia adalah 25 km lagi sebelum sampai ke destinasi anda.

Teluk Datok adalah sebuah lagi bandar kecil yang anda akan lulus dengan menggunakan jalan raya ini sebelum sampai ke bandar yang lebih besar di Banting. Koordinat GPS Banting adalah N02 ° 48.797 ‘E101 ° 30.133’.

Banting mempunyai banyak kedai dan anda boleh berhenti di sini untuk makan atau membeli beberapa tit-bit dan makanan untuk berkelah di pantai jika anda mahu. Kedai jabatan kedai terletak di Jalan Banting-Morib.

Jika anda ingin membeli produk berkaitan tekstil, pergi ke Wisma MDKL (Majlis Daerah Kuala Langat) yang berada di sepanjang jalan yang sama seperti Kedai. Kanchong Darat adalah bandar lain yang anda akan lulus selepas Banting sebelum sampai di sini.

Koordinat GPS di pantai adalah N02 ° 45.023 ‘E101 ° 26.623’ berdekatan dengan pekan banting.
Sejarah

Anda akan melihat bahawa ada monumen kecil yang dibina untuk memperingati pendaratan sebuah syarikat India pada 9 September 1945. Mereka adalah dari Batalion ke-46 dari British Marine yang dipilih untuk mempertahankan tempat dari Tentara Jepun semasa Perang Dunia II.

Monumen Pantai Morib

Tugu kecil yang dibina untuk memperingati pendaratan Batalion Tentera British pada tahun 1945.

Taman Rekreasi Morib

Pelepasan berjalan kaki dengan baik. Tempat yang baik untuk masa rehat dan bersantai dengan keluarga dan rakan anda.

Aktiviti Untuk Lakukan

Jika anda datang pada hujung minggu dan hari cuti umum, terdapat satu atau dua “kedai bergerak” yang menjual layang-layang dengan pelbagai bentuk dan saiz. Anak-anak anda akan menikmati layang-layang terbang di sini kerana terdapat kawasan yang ditetapkan untuk layang-layang terbang.

Mendapatkan layang-layang di udara amat mudah terutama semasa musim berangin. Bawa layang-layang anda sendiri jika anda datang pada hari kerja sekiranya “kedai-kedai mudah alih” tidak dibuka.

Sekiranya anda mempunyai masa untuk menyediakan, bawa makanan anda sendiri dan berkelah di bawah pokok casuarina. Terdapat bangku dan meja yang boleh anda gunakan.

Sebagai alternatif, dapatkan secawan kopi, kelapa, mi, nasi lemak dan makanan tempatan lain di salah satu daripada banyak gerai di sini. Kebanyakan gerai dibuka pada musim puncak apabila ia menjadi cuti umum.

Gerai Pantai Morib

Bahagian sekumpulan gerai makanan yang penuh sesak pada hujung minggu dan cuti umum.

Kelapa, minuman, mi, laksa dan kopi adalah makanan dan minuman yang boleh anda pesan.

Berjumpa berjalan kaki di sepanjang pantai. Semasa air surut anda boleh berjalan 1km hingga 2km ke arah laut. Pastikan anda membawa kacamata topi dan matahari kerana cuaca biasanya panas dan lembap pada sebelah petang.

Ambil kamera anda dan nikmati snap terutama apabila matahari terbenam. Letakkan skrin matahari jika anda tidak mahu mendapatkan matahari yang disamak. Mempunyai sebotol air mineral akan membantu menambah cecair badan anda.

Terdapat beberapa struktur pemerhatian yang anda boleh pergi untuk melihat pemandangan Selat Melaka yang lebih baik. Mereka tidak terlalu tinggi dan akan memberikan anda pandangan yang sangat baik untuk mengambil beberapa gambar dan menikmati angin laut.

Kemudahan dan Penginapan

Tandas untuk lelaki dan wanita boleh didapati tetapi anda perlu membayar yuran sebanyak RM0.30 / orang untuk menggunakannya. Wang yang dikumpulkan membantu mengekalkan kebersihan kemudahan asas ini.

Suraus untuk lelaki dan wanita juga disediakan bagi umat Islam untuk digunakan.

Kaunter maklumat terletak untuk membantu anda dengan sebarang pertanyaan yang mungkin anda miliki.

Lebih jauh ke pantai ke arah Selatan adalah Gold Coast Morib Resort di mana anda boleh tinggal selama satu atau dua malam. Terdapat taman tema air di sini dan anak-anak anda akan menikmatinya. Terdapat banyak gazebos di sekitar resort ini yang dibina menggunakan buluh.

The Pier terletak di tepi laut di mana anda boleh minum atau makan malam. Semak kadar dalam talian dan bandingkan harga Gold Coast Morib Resort di sini.

Anda boleh juga cuba homestay morib di banting dengan harga yang jauh lebih berbaloi daripada hotel. Boleh hubungi Indah Morib Homestay .

Golden Sea Restaurant Morib

Makan tengah hari atau makan malam di Golden Sea Restaurant di sekitar pantai Morib.

Makanan laut

Sekiranya anda ingin makan lebih baik seperti makan tengahari atau makan malam, terdapat restoran makanan laut yang dinamakan Golden Sea Restaurant ketika anda pergi ke Tanjung Sepat. Restoran ini kurang dari 5 minit dari pantai. Koordinat GPS restoran adalah N02 ° 43.215 ‘E101 ° 27.526’.

Jika anda mencari lebih banyak pilihan restoran makanan laut, anda boleh menuju ke Tanjung Sepat. Tanjung Sepat adalah bandar yang lebih besar berbanding Morib. Restoran Jambatan Lover dan Restoran Ocen terletak di sebelah Jambatan Lover. Restoran-restoran ini biasanya sesak pada hujung minggu.